DE NAAMLOZE JONGEN

SYNOPIS DE NAAMLOZE JONGEN - FRANCOIS THIJS. 

In ‘De naamloze jongen’ zijn de belangrijkste thema’s: identiteit, groei naar volwassenheid, bedrog, destructiviteit en loslaten. Er worden geen namen genoemd, noch van personages noch van plaatsen, wat bijdraagt tot een mythische sfeerschepping. Het verhaal speelt zich af in een vaak grimmige, maar altijd intrigerende wereld. Hij lijkt op die van ons, maar wijkt er toch enigszins vanaf.


De hoofdpersoon is een jongen, die bij zijn moeder opgroeit in een dorp. Hij heeft nooit geweten wie zijn vader is. Op zijn zestiende jaagt men hem daar weg. Eerst komt hij in een stadje terecht, waar een oudere pensionhoudster hem ontmaagdt. Ze wil dat hij de volgende dag het huis verlaat, maar bezorgt hem een baan in een bizar kaarsenfabriekje. Op een zaterdagavond gaat de jongen de stad in, bezoekt een variétézaal en raakt er in de ban van een balletmeisje. Het volgende weekeind blijkt ze verdwenen te zijn. De jongen ontvlucht dan die stad, om zijn illusie achterna te jagen.


Dit brengt hem naar een grote stad, verdeeld door een rivier. De benedenstad is een grauw industrieel gebied, de onderbuik van de arbeidersklasse. In de bovenstad woont en leeft de lagere en hogere burgerij. De jongen komt toevallig in de benedenstad terecht, waar hij zijn intrek neemt in een armoedig logementshuis. Hij beseft snel, dat hij het in die gore vuiligheid niet lang zal uithouden. Dat gevoel wordt nog in de hand gewerkt door gesprekken met een merkwaardige kamergenoot.


Na enkele dagen kruist een modieus geklede man zijn pad. Deze brengt hem in contact met een oudere vrouw, die later een bordeelhoudster blijkt te zijn. Ze doet de jongen een zakelijk voorstel. De vrouw zal hem financieel in staat stellen om naar de bovenstad te verhuizen. Maar hij moet haar beloven om voor haar klaar te staan, mocht hij ooit iets voor haar kunnen betekenen.


De jongen verhuist een week later naar de bovenstad. Hij kan er meteen aan de slag in een restaurant, dat gerund wordt door een ongetrouwde broer en zus. Zijn leven loopt enkele jaren op rolletjes, maar plots staat de bordeelhoudster voor de deur, om haar schuld op te eisen. De modieus geklede man is overleden en ze wil dat de jongen zijn plek inneemt. De eigenaars van het restaurant zijn echter zo op hem gesteld geraakt, dat ze besluiten om hem vrij te kopen.


Voor de eerste maal in zijn leven voelt de jongen, die nu een man is geworden, zich volledig vrij. Eerst bezoekt hij enkele dagen zijn geboortedorp, om meer te weten over zijn afkomst. Daarna keert hij opnieuw naar de bovenstad, om in alle vrijheid aan zijn uiteindelijke leven te beginnen.