IN DE FRONTLIJN VOOR HET VERDEDIGEN VAN HET PRINCIPE ‘SCHEIDING RELIGIE – OVERHEID

IN DE FRONTLIJN VOOR HET VERDEDIGEN VAN HET PRINCIPE ‘SCHEIDING OVERHEID - RELIGIE.

Op 6 maart ll. ging mijn goede vriend van vele jaren Roger Rennenberg zijn moeder bezoeken in het wzc De Pelikaan te Deurne. Het bleek dat de cafetaria de hele middag was gesloten door een ziekenzalving, ingericht door een rooms-katholieke pastor.


















Als grote voorstander van het principe ‘scheiding overheid - religie’ voelde hij zich verplicht om volgende mail te zenden naar de heer Fons Duchateau, voorzitter OCMW Antwerpen.


Mijnheer de voorzitter,


Mijn moeder verblijft reeds enkele jaren in het wzc De Pelikaan te Deurne.

 

Op 6 maart 2018 bleek de cafetaria in deze instelling de hele namiddag gesloten wegens een “ziekenzalving” ingericht door de rooms-katholieke pastor…

 

De cafetaria ging ook niet om 16 uur opnieuw open, zoals de melding aan de deur (bijlage) aangaf, maar dat geheel terzijde, want dit doet niets af aan de essentie van mijn klacht.

 

Als vrijzinnigen kunnen wij niet aanvaarden dat één levensbeschouwelijke activiteit (die in het wzc De Pelikaan bovendien perfect op een andere plek of op een ander ogenblik had kunnen plaatsvinden) een essentiële voorziening lamlegt als de cafetaria, unieke sociale ontmoetingsplaats voor de hele gemeenschap van residenten en hun familieleden, van welke levensbeschouwelijke overtuiging ook.

 

Excuses aan de deur van de cafetaria (bijlage) volstaan niet. Zoiets mag gewoon niet gebeuren: deze de facto suprematie van één evenement, georganiseerd door een bedienaar van het rooms-katholieke geloof en gericht op gelijkgezinden, schoffeert in enorme mate andersdenkenden en dat kan noch mag in een OCMW-instelling het geval zijn!

 

Namens de vrijzinnige gemeenschap vraag ik u te laten onderzoeken hoe de directie van het wzc De Pelikaan een dergelijke inschattingsfout kon maken door zoiets toe te staan, en ik vraag u vooral het nodige te willen doen om herhaling van dit aanstootgevend gebeuren te voorkomen.

 

Met dank voor uw aandacht en voor uw antwoord.

 

Hoogachtend,

 

Dr. Roger Rennenberg phil.dr.

Deurne


Natuurlijk zullen er altijd medemensen zijn die dit kleingeestig vinden, maar het is juist om in dit soort van zaken zo veel mogelijk een rechte lijn te trekken, dat er heel wat problemen kunnen worden voorkomen.


Het antwoord van Fons Duchateau, OCMW-voorzitter  | schepen voor sociale zaken, wonen, diversiteit & inburgering en samenlevingsopbouw.

 

Geachte heer Van Essche,

Geachte heer Rennenberg,

 

Met de nodige interesse heb ik jullie mails gelezen.  Ik heb dit ook opgenomen met het management van het Zorgbedrijf.

 

Ik ben het met jullie eens dat de dienstverlening niet kan beperkt worden omwille van een levensbeschouwelijke activiteit van een bepaalde doelgroep.

 

Het management zal de nodige maatregelen nemen en intern communiceren zodat de algemene dienstverlening steeds gewaarborgd blijft voor alle doelgroepen.

 

Uiteraard zijn er op kleinschalige wijze wel ondersteunende acties mogelijk die de residenten ondersteunen in hun levensbeschouwelijke visie.  Voor concrete afspraken verwijs ik u graag naar het Zorgbedrijf.

Algemeen directeur Johan De Muynck zal u doorverwijzen naar de juiste contactpersoon.    JOHAN.DEMUYNCK@ZORGBEDRIJF.ANTWERPEN.BE

 

Met vriendelijke groeten,

 

Antwerpen, 9 april 2018


Fons Duchateau


Nu blijken er bij het Zorgbedrijf toch nog altijd simpele zielen rond te lopen, wat me niet verbaast, die blijkbaar niet begrijpen waarover het gaat. Vriend Roger ontving op 19 april ll. volgende mail:


Geachte Dokter Rennenberg,


Uw klacht naar aanleiding van een ziekenzalving in wzc De Pelikaan, zoals op 6 maart ll. geformuleerd aan onze Voorzitter, heeft onze volle aandacht gekregen.

Wij hebben deze aangelegenheid ter dege onderzocht en bieden u onze excuses aan voor de namiddag waarop u en andere niet-katholieke bewoners en hun bezoekers geen gebruik konden maken van de cafetaria. We beseffen ook dat het een vergetelheid was om op de melding aan de deur van de cafetaria niet te vermelden dat er op dezelfde site nog een tweede cafetaria is, dat wél open was, t.w. in dienstencentrum Bosuil.


Omdat wij als Zorgbedrijf Antwerpen veel belang hechten aan het pluralisme (cfr. de aanwezigheid van professionele levensbeschouwelijk verzorgers) hebben we navraag gedaan in de voorziening. Deze ziekenzalving werd voor de eerste keer ingericht door de pas aangestelde katholieke pastor. Zodoende kon er niet ingeschat worden hoeveel bewoners behoefte hadden om er aan deel te nemen.

Achteraf bleek dat het aantal zo klein was dat we nu reeds kunnen zeggen dat, mocht er een volgende keer komen, dit zal doorgaan in een andere, kleinere locatie op de site.

Toch willen we u, als vrijzinnige, graag het aanbod doen om dit mondeling te laten toelichten door de levensbeschouwelijk medewerker van uw denominatie. Dat is onze moreel consulente, mevrouw Linda Geeraerts.


Als u ons het toestaat, zullen we haar uw contactgegevens bezorgen, zodat zij u kan contacteren voor een afspraak in wzc De Pelikaan.

 

Met onze dank omdat u ons attent maakte op een werkpunt rond het pluralisme in onze instellingen.

 

Met vriendelijke hoogachting


Frank De Roeck

Directeur  regio noord


Het anwoord van Roger Rennenberg.


Geachte heer De Roeck,

 

Ik dank u voor uw bericht, dat mij echter op twee punten erg verbaast.

 

Het probleem dat ik signaleerde en waarover mijn klacht handelde, zou helemaal niet opgelost zijn geweest door op de deur van de gesloten cafetaria te vermelden dat er nog een cafetaria bestaat in het naast het wzc De Pelikaan gelegen dienstencentrum Bosuil, ons genoegzaam bekend trouwens.

 

De klacht ging erover dat de enige voorziening, in het wzc De Pelikaan zelf, gesloten was om er een levensbeschouwelijke activiteit voor één doelgroep te houden.

Ook mét een verwijzing naar de cafetaria in de Bosuil zou ik mijn klacht hebben geformuleerd. Misschien nog met méér reden: de gedupeerde gebruikers zouden dan immers zijn “doorverwezen” naar een plek die én buiten het gebouw ligt én niet evident bereikbaar is voor rolstoelgebruikers, wat de discriminatie extra in de verf zou hebben gezet.

 

Een algemene voorziening, zoals de in het gebouw aanwezige cafetaria; met een functie voor ALLE residenten van het wzc en hun bezoekers, mag gewoonweg nooit door levensbeschouwelijke activiteiten, van welke aard of gezindheid ook, worden gemonopoliseerd. Daarover ging en gaat het!

 

Ook uw tweede beschouwing, dat er allicht geen tweede maal een ziekenzalving in de cafetaria zal worden ingericht omdat er te weinig opkomst was, wekt weinig vertrouwen omtrent de intentie om het pluralisme en de neutraliteit te respecteren. Wel integendeel: een hypothetische grote opkomst in de toekomst zou immers evenmin het monopoliseren van deze voorziening legitimeren!

 

Ik aanvaard uw excuses, maar stel vast dat het daadwerkelijk respecteren van het pluralisme inderdaad nog een belangrijk werkpunt blijft, terwijl dit in OCMW-instellingen een evidente verworvenheid zou moeten zijn.

 

Hoogachtend,

Dr. Roger Rennenberg phil.dr.


Ik hoop dat ze het bij het Zorgbedrijf eindelijk hebben begrepen.


Antwerpen, 20 april 2018.


François THIJS,

noch meester, noch knecht.