MARTIJN KONING EN THIERRY BAUDET. IN RANCUNE IS LINKS MEESTAL GORTIGER DAN RECHTS

MARTIJN KONING EN THIERRY BAUDET. IN RANCUNE IS LINKS MEESTAL GORTIGER DAN RECHTS.

 Van mijn achterneef, die in Nederland woont, en ook een geestesgenoot van me is, kreeg ik het volgende antwoord toen ik hem vroeg wat hij over Thierry Baudet dacht. ‘Als mijn huis in brand stond en die man kwam aangelopen met een brandblusser, dan liet ik hem nog niet binnen.’ Als ik Baudet op het kleine scherm zie, al kunnen die tegenwoordig ook groot zijn, moet ik altijd aan die woorden denken. En relletjes zijn bij hem ook nooit ver uit de buurt. Zo was het deze week op zijn Vlaams gezegd opnieuw van ‘dattum’. Baudet verscheen vorige donderdag in de talkshow Jinek. Men sluit dit programma af met de zelfverklaarde cabaretier Martijn Koning. Deze duidelijk tot de linkse kerk horende figuur kon die gelegenheid natuurlijk niet laten liggen om zich te manifesteren als een hogepriester van dit geloof. Zo hoopte hij duidelijk een wit voetje te halen bij zijn geloofsgenoten. Het wordt hoe langer hoe moeilijker om in de samenleving links van rechts te onderscheiden, maar de ervaring leert me dat men rancuneuze, kleingeestige onderdeurtjes zich vooral bevinden in het uitgesproken linkse deel van het politieke spectrum. En laat Martijn Koning daar nu juist een schoolvoorbeeld van zijn. Voor alle duidelijkheid: in het rechtse deel vind je vooral zelfingenomen macho's.


Met een deel Nederlandse wortels volg ik er de politiek redelijk van dichtbij. Om de onwetenden duidelijk te maken over wat heel die heisa gaat, heb ik het volgende stukje even geleend bij De Telegraaf. ‘Koning grapte onder andere over het vermeende antisemitisme bij Forum voor Democratie en Baudets uitspraken over ’homeopathische verdunning’ van het Nederlandse volk. Koning stelde onder meer dat antisemieten en racisten teleurgesteld moesten zijn in Baudet omdat hij een joodse vriendin en Indisch bloed heeft. 'Zo meteen wordt u vader van Menachem of Sarah Baudet. Dan voel je je als antisemitische kiezer behoorlijk in je bruine hemd gezet,’ aldus de cabaretier tijdens de uitzending. ‘Maar als ik racist was, zou ik ook niet op u stemmen. U zegt wel braaf dat Europa wit moet worden, maar u bent zelf natuurlijk behoorlijk homeopathisch verdund met allerlei Indonesisch DNA. Racisten hebben misschien wel een mankement aan hun hersens, maar met hun ogen is niks mis.’


Nu luidt de vraag of dit moet kunnen, omdat totale vrije meningsuiting voor ondergetekende een belangrijk goed is. Daarom vind ik dat dit zonder meer moet kunnen voor de categorie mensen, die zich ook niet storen aan de ‘minder Marokkanen’-uitspraak van Wilders. Maar als er mensen zouden zijn, die zich wel storen aan die uitspraak, en toch Konings woordkramerij zouden vergoelijken, tegen hen zou ik graag de woorden gebruiken van deze ‘cabaretier: ‘Met de ogen van die figuren is wellicht niks mis, maar ze hebben wel duidelijk een mankement aan hun hersens.


In het programma Veronica Inside maakte Johan Derksen een terechte aanmerking. In een vrije interpretatie: ‘In een talkshow word je als gast uitgenodigd, en die bejegen je altijd met wat respect. Maar hier kiepert men bij het afscheid een figuurlijke emmer stront over Baudets hoofd!’ Maar ja, mijn Nederlandse grootmoeder zei altijd: ‘Een mens wordt nooit overreden door een diligence, maar altijd door een strontkar!’

 

Nu beeld ik me even in dat Martijn Koning de gast zou zijn bij Jinek en dat ik als zelfbenoemde cabaretier het laatste woord zou mogen nemen. Daar steken we van wal!


Beste Martijn


Ik kan het niet nalaten, maar als ik jou zie dan moet ik altijd denken aan het boek Het Parfum van Patrick Süskind. Niet omdat je zo lekker ruikt, ik ben er zeker van dat ik zou walgen van je lichaamsgeur en dat de meeste vrouwen dat ook doen. Neen, het boek vertelt het levensverhaal van Jean-Baptiste Grenouille, die wordt geboren op de Parijse vismarkt. Zijn ongehuwde moeder probeert hem achter te laten tussen de visafval. Als ik je daar nu zo zie zitten, dan veronderstel ik dat die Jean-Baptiste op latere leeftijd er zowat moet hebben uitgezien als je tweelingbroer. Ik ben even op internet naar je geboorteplaats gaan kijken, omdat ik meende dat je met zo een ‘smoeltje’ wel in de incestueuze biblebelt zou zijn geboren. Maar hoe vergiste ik me. Neen, in Zwolle in het hoge Nederlandse Noorden zag je het levenslicht. Al zal er erop je geboortedag niet veel zonlicht geweest zijn. Ik beeld me eerder een betrokken hemel in. Ooit hoorde ik Johan Derksen in Veronica Inside het volgende vertellen. Hij was in een schouwburg op zoek naar de kleedkamer en de deur was op slot. Hij klopte aan en wie deed er open. Jij! Met de opmerking dat jij je af stond te trekken. Was dat even lachen, gieren en brullen. Je bent nu eenmaal grappig of niet Maar ja, als je weinig succes hebt bij de vrouwen, of is het soms bij de mannen, dan is de ‘handkar’ nu eenmaal de enige mogelijk om je door inteelt beschadigde zaadcellen te lozen. En als jij je dan om de zoveel uur aftrekt, want je ziet er me best wel een hitsig kereltje uit, dan is het vergrootglas wellicht ook niet ver uit de buurt. Zo groot zal je piemeltje niet zijn.


Martijn, het gaat je goed. Oh ja, en natuurlijk de groeten van Thierry.


Ik houd me bij Jinek altijd aanbevolen.


Antwerpen, 14 maart 2021


François THIJS,

noch meester, noch knecht.

 

P.S.: Het ligt buiten dit kader, maar ik wil het hier ook vermelden. Waarom vervolgt het Openbaar Ministerie Geert Wilders voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak en laat men Arie Slob lopen voor zijn woorden dat hij het goed vond dat scholen ouders een verklaring laten ondertekenen, waarin staat dat ze een homoseksuele levenswijze afkeuren. Mag men daaruit besluiten dat lhbt’ers minder belangrijk zijn dan Marokkanen voor de Nederlandse rechtsstaat?