IS ER NOG EEN GROTER MENSELIJK GIF DAN GODSDIENST.

IS ER NOG EEN GROTER MENSELIJK GIF DAN GODSDIENST?

 

Om die vraag ineens te beantwoorden. Jawel! En dat is nationalisme. Al gaan die twee vaak hand in hand. Ik heb absoluut niets met religie. En ik weet dat er op deze aardkloot heel wat mensen geboren worden en sterven, die door dit soort van fantasieën zin aan hun leven kunnen geven. En niemand kwaad doen. Maar godsdiensten, vooral de monotheïstische, waren door de eeuwen heen ook een bron van veel verderf.


Daaraan moest ik opnieuw denken, toen ik enkele dagen geleden op CANVAS de documentaire ‘The moment: how sport changed the world’ zag. Nadat de periode van de apartheid in Zuid-Afrika voorbij was, werd Nelson Mandela president. Jarenlang was dit land op sportgebied geboycot geweest. Maar omdat het einde van de apartheid daar was, kreeg Zuid-Afrika in 1995 het wereldkampioenschap rugby toebedeeld. Nelson Mandela had het idee om een ploeg te vormen met rugbyspelers uit beide gemeenschappen. Over dit evenement zag ik ooit de mooie film ‘Invictus’. Clint Eastwood is de regisseur en Mat Demon vertolkt de rol van François Pienaar, de aanvoerder van de Springboks. Dus deze documentaire wilde ik zeker niet missen.


Tijdens de uitzending moest ik ongewild denken aan twee politieke issues. De bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 en de jarenlange territoriale problemen tussen Israël en Palestina.


Eén persoon speelde in de documentaire de hoofdrol. Eugene Terre’Blanche, een uiterst rechtse Afrikaner boerenleider. Op 25 juni 1993 bestormden ongeveer 3 000 leden van het Afrikaner Volksfront en de Afrikaner Weerstandsbeweging het Kempton Park World Trade Centre. In dat gebouw vonden er onderhandelingen plaats om de eerste algemene verkiezingen voor alle Zuid- Afrikanen te houden. En wie roerde daar de grote oorlogstrom? De bewuste Eugene Terre’Blanche. Men sloeg er de ruiten in en een soort van Humvee reed het gebouw binnen, gevolgd door de losgeslagen meute. Ter vergoelijking van de bestorming sprak de Afrikaner boerenleider. ‘God staat aan onze zijde’.


In de wereldgeschiedenis heb je de uitspraak ‘God staat aan onze zijde’ vaak gehoord. Toen bijvoorbeeld de Spanjaarden en de Portugezen Zuid-Amerika koloniseerden en tot hun wingewest maakten. Men roeide een groot deel van de oorspronkelijke bevolking uit: die hadden immers geen christelijke ziel. En men voerde nieuwe slaven overzee vanuit Afrika in. Want die hadden ook geen christelijke ziel. Enkele eeuwen later koloniseerden andere Europese landen het zogenaamde zwarte continent. Economische motieven waren natuurlijk de belangrijkste, maar het verspreiden van de ware leer volgde altijd in de slipstream. En dit gebeurde meestal niet op de meest zachtzinnige manier


En dan is er nog een land dat men inzake genocide altijd vergeet. De Verenigde Staten! De protestantse kolonisten waren de aanzet om zowat de hele indiaanse bevolking uit te roeien. Toen de puriteinse dominee John Winthrop in 1630 met zijn groep protestantse kolonisten in hun nieuwe land aan land gingen, sprak hij de volgende woorden: ‘Our new community would be as a City upon a hill, the eyes of all people are upon us.


Zelfs Barack Obama verwees in zijn verkiezingstoespraak naar die ‘City upon the hill: ‘It was right here, in the waters around us, where the American experiment began. As the earliest settlers arrived on the shores of Boston and Salem and Plymouth, they dreamed of building a City upon a Hill’

En wat is die ‘City upon the hill’ nu? Die term komt uit Jezus' zijn preek op de berg (Mattheüs 5: 13-15) ‘Jullie zijn het licht in de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen blijven.’ Met andere woorden het land waar nu de Verenigde Staten ligt, daar dachten de Bijbelse sabelslepers recht op te hebben. Maar dat daar indianen woonden? Dat was gewoon pech voor hen.


En wie beroept er zich ook nog op god om hun grondgebied te claimen? Israël! Met de huidige ontwikkelingen kan je er toch niet naastkijken dat dit het uiteindelijke doel van de zionistischte kolonisten is. Natuurlijk heeft Hamas daar de aanzet toe gegeven, maar Israël heeft er dankbaar gebruik van gemaakt. Zegt het Oude Testament niet, anders dan het Nieuwe, ‘Oog om oog, tand om tand’. Men heeft Israël gewoon veel te lang vrij spel gegeven. En de grote schuldige is de Verenigde Staten, die altijd meer dan de hand boven het hoofd van dat land heeft gehouden. Maar ja, wat kan je anders verwachten van een land dat doordesemd is met christelijke sekten. Denk maar aan het Evangelical Christianity.


Nu het te laat is, onderneemt de Amerikaanse president Joe Biden pogingen om Israël wat in de pas te laten lopen. Maar je had toch al veel eerder kunnen weten dat, als puntje bij paaltje komt, mensen die met bijbels en korans zwaaien, nooit ontvankelijk zijn voor een andere waarheid.


Antwerpen, 21 februari 2024


François THIJS,

noch meester, noch knecht.