FRANCOIS THIJS
NOCH MEESTER, NOCH KNECHT
BART(JE) DE WEVER EN TOM(MEKE) MEEUWS IN IMMOBIELENLAND.
Toen Patrick Janssens in oktober 2012 na zijn verkiezingsnederlaag in Antwerpen in tranen uitbarstte, hoorde ik enkele NV-A’ers, verwijzend naar Bert Anciaux, de opmerking maken: ‘Ze hebben er bij de SP.A ’n bleiter bij.’ Zouden deze partijsoldaten dezelfde opmerking maken, nu ook hun grote leider zijn tranen niet kon bedwingen?
In een opiniestuk in De Morgen haalde SP.A-politicus Tom Meeuws, een van de kopstukken van Samen (het kartel tussen SP.A en Groen), zwaar uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever en het Antwerpse stadsbestuur. Hij klaagde de nauwe banden aan tussen hen en de immobiliënwereld, lees Land Invest. ‘Wie een paaitaks betaalt, mag alles bouwen in Antwerpen", fulmineerde Tom Meeuws.
Bart De Wever was er niet goed van en verzamelde de pers. Tijdens de persconferentie rolden de tranen. Hij vond het toch zo onrechtvaardig dat zijn integriteit door het slijk werd gehaald. Hoe durfde men hem beschuldigen van belangenvermenging.
Ik voel me hier geroepen om de integriteit van Bart De Wever te verdedigen. Ik ken hem uit een vorig leven en ik kan de goedgemeente verzekeren dat er nooit een euro smeergeld in de zakken van de man zal verdwijnen. Daar is hij ’n te grote angsthaas voor. Als de Antwerpse burgervader moest weten dat er ‘n euro smeergeld in zijn broekzak zat, dan zou hij ’s nachts niet kunnen slapen.
Je kunt dit vergelijken met naar porno kijken op het werk. Er zijn werknemers die zich daar de broek aan vegen en weleens op hun computer achter de hoek gaan kijken. Maar er zijn er ook die dit nooit zullen doen, omdat bij hen het angstzweet al uitbreekt, alleen bij het idee dat ze zouden worden betrapt. Bart De Wever behoort tot deze laatste categorie.
Maar als burgervader en partijvoorzitter is hij niet alleen verantwoordelijk voor zichzelf, maar ook voor zijn partijkornuiten in het college. En dan zou de tekening er mogelijk helemaal anders kunnen uitzien, met een blaaskaak zoals Koen Kennis en vooral met Rob Van de Velde, meer dan bekend in de immobiliënwereld, als schepenen.
Zo blijven er tot op vandaag toch enkele bouwdossiers die niet zeer fris ruiken. Hoe heeft een bouwfirma het bijvoorbeeld van de stad gedaan gekregen om een woontoren van zestien verdiepingen te mogen bouwen aan ‘De Zwaantjes’ Ook over de dossiers Slachthuis-site en Tunnelplaats is het laatste woord nog niet gezegd.
Als later toch moest blijken dat er meer in de beerput zou zitten dan dat de N-VA op dit ogenblik wil toegeven, dan kan ik al met de hand op het hart voorspellen hoe Bart De Wever, weer met de nodige tranen, zal reageren: ‘Ich habe es nicht gewusst’.
Zijn tegenspeler in dit verhaal heet Tom Meeuws. Trouwens, blijkbaar is iedereen al bijna vergeten dat deze man onder politieke druk van de NV-A in maart 2015 is ontslagen als directeur van De Lijn Antwerpen.
Ik heb aan deze ex-collega al een heel epistel gewijd: ‘Tom Meeuws: een sterke ambtenaar vindt de weg naar het politiek opportunisme.’ Eerst om hem als sterke ambtenaar de hemel in te prijzen, om hem daarna de oren uit te wassen omdat hij als consulent aan de slag ging om vorig jaar een tijdelijke slachtvloer te organiseren.
Ik heb hem toevallig ontmoet tijdens de Open Monumenten Dagen in Cinema National. Hij toonde geen enkel spoor van rancune, ondanks mijn harde woorden aan zijn adres. Ik vrees dat dit bij De Wever wel even anders zou zijn geweest.
Ik meende dat SP.A voorzitter Antwerpen een betaalde functie was. Niet dus. Als echtgenoot en vader moet Tom Meeuws wel geld binnenbrengen voor zijn gezin. Of vindt men het soms beter dat hij zou gaan leven op de kap van zijn vrouw.
Wat is/was nu zijn job, zoals iemand anders politieagent, bediende, arbeider of verpleger is? Hij was tot voor enkele dagen consulent. Hij probeerde projectontwikkelaars te overtuigen om laadinfrastructuur voor elektrische wagens te installeren in de ondergrondse parkeergarages van de appartementsblokken. Daar vallen inderdaad miljoenen steekpenningen mee te verdienen.
Wat is nu het grote verschil tussen de contacten van het stadsbestuur met de vastgoedontwikkelaars en deze van Tom Meeuws met deze laatsten? De vastgoedontwikkelaars moeten iets van het stadsbestuur gedaan krijgen, stedenbouwkundige vergunningen, terwijl Tom Meeuws iets van de vastgoedontwikkelaars moet gedaan krijgen. Dit is wel een hele wereld van verschil.
Nogmaals.
Had de NV-A in 2015 er niet voor gezorgd dat Tom Meeuws was ontslagen bij De Lijn, N-VA-er Marc Descheemaecker is voorzitter van de raad van bestuur, dan hij niet als consulent moeten werken en had men hem nu niet met alle zonden moeten overladen.
Als ik me hierboven geroepen voelde om de integriteit van De Wever te verdedigigen, kon ik het natuurlijk ook niet nalaten om die van Meeuws te verdedigen. Daarom zond ik volgende lezersbrief naar de Gazet van Antwerpen (27/11/2017)..
In de ontstane heisa bleef Tom Meeuws in de luwte en Wouter Van Besien nam zijn verdediging waar. Zwak, zwakker, zwakst. Vorige week vrijdag hoorde ik Jos Geysels in ‘De afspraak op vrijdag’ bezig. Ik vraag me af hoe het eraan toe zou zijn gegaan, als die daar in de plaats van Woutertje had gestaan of gezeten.
Antwerpen, 4 december 2017
François THIJS | 2016 - 2024
Alle rechten voorbehouden