DE OEKRAIENSE GRUWEL! HOELANG GAAT DIT NOG VERDER?

DE OEKRAIENSE GRUWEL! HOELANG GAAT DIT NOG VERDER?

In Oekraïne worden er al meer dan drie maanden gebouwen vernietigd, burgers gedood en sneuvelen er soldaten. En nog altijd is het einde niet in zicht. Ooit zal ook hier de laatste kogel worden afgevuurd. Of de laatste raket met een dodelijke lading worden gelanceerd. Dan zullen we slechts weten wie er aan het langste eind trekt. En wie aan het kortste. Veronderstellingen gaan altijd uit van aannames en maar later zal blijken of die correct of fout waren. Vanaf het begin was mijn aanname dat de Russen uiteindelijk aan het langste eind zullen trekken. Ik veronderstel dat ze nog eerder naar tactische atoomwapens zullen grijpen, dan Oekraïne met hangende pootjes te verlaten. Zonder uitgesproken militaire hulp van de NAVO kan volgens mij Oekraïne die oorlog nooit winnen. Sedert het begin volgt het Westen een politiek die je het best zou kunnen omschrijven als een van ‘pappen en nathouden’. Met andere woorden: ‘Een probleem met voorlopige maatregelen blijven beredderen omdat een definitieve oplossing buiten bereik ligt.


Zoals al aangehaald zal de laatste kogel ooit worden afgevuurd, of de laatste raket met een dodelijke lading worden gelanceerd, maar niemand weet natuurlijk wanneer dit zal gebeuren. En de vraag dringt zich op waarmee de wereld het meest is gediend. Met een oorlog die snel zal eindigen? Of met een die nog vele, vele maanden duurt? Met een lange oorlog, een soort van uitputtingsslag, ligt het voor de hand dat de armoede zowel in West- als Oost-Europa zal toenemen. En niet alleen daar. In De Standaard van 3 juni ll. kon je lezen dat die oorlog wereldwijd 1,4 miljard mensen zal treffen, met als gevolg honger, destabilisatie en massa migratie. De oorlog woedt namelijk op twee fronten, zowel op het militaire als het economische.


De laatste ontwikkelingen wijzen erop dat Rusland er wel zal in slagen om de republieken Donetsk en Luhansk te veroveren. Hun uiteindelijk doel. Maar met westerse wapens er naartoe te blijven sturen, dat bewuste pappen en nathouden, wordt de oorlog gewoon verlengd. Ook blijven sommige westerse politici alsmaar verkondigen dat de kans groot is dat Oekraïne uiteindelijk de Russen van zijn grondgebied zal verdrijven. Zo wist de Europese commissaris Margaritis Schinas nog niet zo lang geleden te vertellen dat we op dit ogenblik getuige zijn van Poetins finale stuiptrekkingen. Als je van een oorlogssituatie zelf geen last hebt, is het makkelijk om woorden in de wind te oreren, die op niets zijn gebaseerd.


Er is wel een zekerheid in dit gruwelijke spektakel. Zo lang de oorlog duurt, zullen de economische gevolgen elke dag toenemen. In ons land ligt het inflatiecijfer voor de voorbije maand mei op 8,97 procent. Ook kon je in de krant lezen dat het voor veel gezinnen in de Groot-Brittannië een keuze wordt tussen voeding en elektriciteit. Wat eerst begon met pakketten van sancties is gewoon uitgegroeid tot een economische krachtmeting. Naar de uiteindelijke resultaten van die sancties blijft het vooralsnog gissen. Niemand weet met zekerheid bij wie die op termijn het diepst in het vlees zullen snijden. Zal dat bij ons of bij de Russen zijn? Zo is het goed mogelijk, dat als die oorlog nog lang duurt, er in de winter Europese bedrijven zullen worden afgesloten van het energienet, met een stijgende werkloosheid als gevolg.


Toen je in februari aan de Belgische bevolking zou hebben gevraagd of die oorlog was gerechtvaardigd, zou het overgrote deel zeker positief hebben geantwoord. Als het blijkt dat de strijd in Oekraïne een uitputtingsslag wordt, met alle gevolgen voor onze portemonnee, dan zou ik binnen enkele maanden nog wel eens het antwoord op die vraag willen weten.

 

Antwerpen, 4 juni 2022


François THIJS,

noch meesster, noch knecht.