'PALJAS.' WAT JE ZEGT BEN JE ZELF!

'PALJAS? WAT JE ZEGT BEN JE ZELF! 

Nu het eruit ziet dat de N-VA bij deze verkiezingen een minder goed resultaat zal behalen, beginnen bij de grote roerganger Bart De Wever de stoppen langzaam door te slaan. Eerst bestempelde hij Groen als een “prulpartij”. Daarna vergeleek hij het Vlaamse Belang als ‘Een partij die elke dag een drol in een krant rolt, ze voor uw deur in brand steekt en dan wegloopt’. We hebben al betere oneliners van hem gehoord. In het laatste politieke debat met VTM gooide hij zelfs voorzitter Tom Van Grieken de term ‘paljas’ naar het hoofd . In de beste katholieke traditie hing hij daarna de berouwvolle zondaar uit. Hij zei aan VTM Nieuws dat hij daar nu spijt over had.


Van een vorig verleden weet ik maar al te goed dat De Wever psychisch niet goed in zijn vel zit. Lees er hier mijn artikel: ‘De keizer van Vlaanderen,’ maar op na. De man heeft altijd een lichte vorm van paranoia vertoont, omdat hij in zijn binnenste het gevoel heeft, dat de hele wereld tegen hem is. Dit heeft hij altijd redelijk kunnen verbergen omdat het met hem en zijn partij, met de hulp van de media , altijd voor de wind is gegaan, maar je kon met zekerheid voorspellen, degenen toch die verder durfden kijken dan dat hun neus lang is, dit wel zou kunnen veranderen als het tij zou keren . Om te weten in welke mate dit zal gebeuren , zullen we nog moeten wachten tot vanavond, maar ik ben er zeker van dat De Wever de voorbije nachten angstdromen heeft doorstaan over de mogelijkheid dat hij met zijn partij wel eens naast de federale en regionale regeringen zou kunnen vallen . Geloof me, als dit ooit zou gebeuren zal de zenuwinzinking niet veraf zijn.


Is er in de media de voorbije jaren dan nooit een valse noot geweest in de lofzangen aan deze man? Ik herinner me dat er ooit, ik meen in HLN een artikel heeft gestaan, waarin een professor , ik ben zijn universiteit en specialiteit vergeten , poneerde dat De Wever absoluut geen groot politicus is. (Ik heb tevergeefs geprobeerd om dit artikel terug te vinden). De man in kwestie werd natuurlijk door de goegemeente weggehoond. Het doet me goed om te weten dat in onze zelfbenoemde intellectuele elite er toch nog mensen rondlopen die geen rol willen spelen in de politieke versie van: ‘De kleren van de keizer.’


Er is ook nog een ander gevaar voor De Wever als het tij ooit zou keren. De kans ir reëel dat sommige media ook iets zullen keren, maar dan wel hun ‘kazak’, en zich als gieren op hem gaan storten, zoals dat ook met de vorige keizer Steve Stevaert is gebeurd.


Antwerpen, 26 mei 2019


François THIJS,

noch meester, noch knecht.


P.S.: Het is een dag na de verkiezingen en Bart De Wever, ondanks het verlies van een aantal zetels, kan opnieuw op beide oren slapen. Zijn partij blijft zowel federaal als regionaal incontournable. Er blijft allleen de vraag of hij gaat onderhandelen met het vermaledijde Belang. Ik meen van niet, ondanks dat hij en veel van zijn partijgenoten hetzelfde DNA hebben als de Belangers, omdat hij zo bang als een haas is om de term racist naar zijn hoofd geslingerd te krijgen.